– Idag är hållbarhet viktigare än någonsin, samtidigt som det blir allt svårare att prata om hållbarhet som något isolerat. Vi märker det tydligt här på sparbanken, att det verkligen genomsyrar allt vi gör och innefattar alla tre dimensioner: social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet, säger Linda Gudmundsson, HR-chef.

Hållbarhet har under lång tid varit en naturlig del av Leksands Sparbanks verksamhet.

– Vi ska stå stadigt när det blåser. Hela sparbanksidén innebär att vi ska bygga en hållbar och stabil bank för att hjälpa människor, företag, föreningar och bygden att utvecklas. Vi lyfter det även i vår vision, att vi ska vara en drivande kraft för en attraktiv och hållbar Siljansbygd där människor vill verka och bo.

En sparbank genom hela livet

En viktig strävan är att bankens kunder ska ha det bra genom hela livet.

– I och med att vi är en bank ska vi självklart se till människors ekonomi, hjälpa till att ta hand om både individens och bygdens pengar. Det handlar också om att stötta entreprenörskap och företagande, främja utveckling och utbilda unga inom initiativ som Ung ekonomi. Likaså finns vi på barnens fritidsaktiviteter och stöttar pensionärsföreningen för att försöka ge människor ett sammanhang och en social trygghet, säger Linda.

Även om den ekonomiska hållbarheten kanske kan verka vara den mest naturliga, är det ändå en annan dimension som Linda menar är ännu mer framträdande.

– Vi är allra starkast på – och mest stolta över – hur vi bidrar till den sociala hållbarheten. Där har vi alla våra insatser för bygden, våra sponsorsamarbeten och helt enkelt allt vi gör för att skapa en levande Siljansbygd. Vi vill skapa förutsättningar för liv, rörelse, aktivitet och utveckling för att öka livskvaliteten och göra bygden ännu mer attraktiv.

Tre uttalade fokusområden

Sedan 2021 finns en hållbarhetspolicy på plats och det finns tre fokusområden där sparbanken ser att den kan göra stor skillnad.

– Vi fokuserar på hållbarhet i kreditgivning, hållbarhet i sparande samt vår direkta påverkan. Här täcker vi in ett brett spektrum med alltifrån hur vi kan stötta våra företag i deras konkurrenskraft inför framtiden till att stötta kunder till hållbara investeringar och placeringar. För bankens egen del handlar det om att leva som vi lär och ständigt sträva efter att minska vårt eget klimatavtryck. Vi har till exempel solpaneler på taket, företagsbilar som går på el och alla inköp görs med hållbarhetsperspektivet i åtanke.

Det finns dock alltid mer att göra och Linda poängterar att sparbanken vill vara en förebild i sitt hållbarhetsarbete.

– Vi vill hela tiden bli bättre och utmana våra arbetssätt. Där har vi ett stort ansvar som lokal sparbank.