- Det hör av sig företag från både Gagnef, Rättvik och Leksand. Det har kommit frågor och tankar via telefon och mail hela dagen, berättar Lars efter första dagen.

Hur är läget bland företagen?
- Några har det riktigt tufft och behöver lufta sina tankar. Det är inte alltid det finns tydliga lösningar, men det är också flera som vi kan hjälpa vidare några steg i hur de ska fixa det här.

Vad frågar de?
- Det är en del praktiska frågor - hur sätter man personal i korttidspermittering och hur snabbt kan man få tillbaka dem när man behöver det? Vad har man för möjligheter till hyresnedsättning och hur ska man hantera sina lån? Vi pratar om möjligheter och jag berättar det jag vet. Om det gäller till exempel permitteringar och den typen av frågor så lotsar jag dem vidare till en guide om hur de går tillväga rent praktiskt.

- Sen är det många som behöver berätta om sin situation och bolla sina tankar. När de berättar om sin situation lägger de ofta fram nya möjligheter och början på lösningar. Ibland kan det räcka med att säga sina tankar högt för att lösningarna ska komma lättare.

- Vi har också fått några frågor om personalmatchning, en del har personal över och andra behöver mer. Och det finns lösningar för det i Dalarna. Det finns även tankar om extra behov av nätverkande och att berätta vilka tjänster man kan bidra med nu, berättar Lars.

Företagsakuten är kostnadsfri och öppen för alla företag i Leksands, Rättviks och Gagnefs kommuner. Du som företagare kontaktar företagsakuten via mail eller telefon 070 274 85 11 (vardagar 9-13). Skicka ett mail eller sms med dina kontaktuppgifter om det är upptaget på telefon. Allt du berättar för företagsakuten är under sekretess.

Företagsakuten är ett initiativ av Företagarna och Leksands Sparbank i samarbete med kommunerna Leksand, Rättvik och Gagnef.