Vi träffar en glad Karin Lokgård som är ägare av butiken Hälsokraft i Leksand. Butiken är bland de större hälsokostbutikerna i Sverige med ett brett utbud. Sedan nio år tillbaka har Karin stått som ägare av verksamheten som alltså funnits i ett halvt sekel i Leksand. I höstas flyttade Karin tillsammans med sin personal in i nya lokaler vid centrumparkeringen bredvid Coop.

– Vi var trångbodda på det gamla stället och behövde fler rum för att kunna ta emot för behandlingar. Både jag och min dotter Sofhia är utbildade terapeuter så när jag tog över butiken för nio år sedan började vi med några behandlingar per vecka. Ganska omgående blev behandlingar mer efterfrågat och med det kom behovet av fler terapeuter, men vi hade inte riktigt plats på gamla stället.

Så då hamnade ni här?
– Ja det var förra vintern som vi började fundera på om vi skulle flytta. Vi visste om att lokalen här stod tom men inte om det skulle fungera att ha vår verksamhet här. Men det blev jättebra, i september flyttade vi in och nu har vi behandlingarna på markplan i anslutning till butiken vilket känns toppen.

Men det här med behandlingar? Berätta mer om det.
– Helst vill vi att våra kunder kommer hit innan de blir sjuka. Vi vill jobba mer förebyggande då vi vet hur kroppen fungerar. Alla som jobbar här är utbildade terapeuter, inom en rad olika områden. Vi har till exempel certifierade massörer, kost- och näringsterapeut, hudterapeut, hälsorådgivare, hårmineralanalysterapeut och örtterapeut.

Hur ser ni på framtiden?
– Det som är svårast med att ha en butik idag är konkurrensen från näthandeln. Det finns människor som kommer in och frågar oss om råd och sen går de hem och handlar på nätet, vilket vi tycker är väldigt tråkigt. Men vi har bra avtal med flera leverantörer där vi bland annat är exklusiva återförsäljare, eller så får vi så bra avtal att vi kan hålla priserna nere. Sen har vi fördelen med att vi har flera ben att stå på i och med våra behandlingar. Och där kompletterar ju butikens varor och behandlingarna varandra.

Och så är du kund i Leksands Sparbank, är du nöjd? ☺
- Ja verkligen! När jag skulle köpa butiken för nio år sedan gick jag runt och pratade med olika banker och hamnade på en bank där de trodde jag var helt galen och jag började ifrågasätta mig själv. Men sen hamnade jag på Leksands Sparbank och fick träffa Hans Lång som trodde på mig fullt ut. Och det har inte varit några som helst problem, han har alltid sett till att det mesta går att lösa, om det så är mötestider tidigt på morgonen, eller lån och krediter. Det är så skönt att ha någon som tror på en.

Och det är klart vi tror på Karin, Sofhia, Tove, Veronika, Petra och Lovisa. Har du inte hittat till Hälsokraft i Leksand ännu är det väl värt ett besök.