- Det har varit stort intresse med många kvalificerade sökande. Jag tror att både Leksands Sparbank och Siljansbygden är attraktiva varumärken som ger oss fina förutsättningar, berättar Anders.

Stabilitet, trygghet och säkerhet är alltid i fokus för Leksands Sparbank enligt Anders. Utöver det har styrelsen haft fokus på att hitta en vd som ser de stora möjligheterna som finns med att driva en lokal fristående sparbank.

- Det händer mycket i omvärlden, här är det viktigt att kunna se möjligheterna och hantera utmaningarna. Leksands Sparbank har en unik position med vår starka lokala förankring och engagemang för bygden. Vi har sökt en person som kan stå för stabilitet men samtidigt förstår vikten av förändring när förutsättningar ändras, säger Anders.

Vilka egenskaper hos Björn var avgörande?

- Först vill jag säga att Björn har gått igenom en extra hård rekryteringsprocess på grund av att han kommer inifrån organisationen. Björn har väldigt fina ledaregenskaper - han är lyhörd, nyfiken och prestigelös. Han har tidigare jobbat i servicenäringen och har en hög grad av service i sig, vilket är viktigt och kommer att vara ännu viktigare i framtiden, berättar Anders.

Utveckling av bankverksamheten i fokus.

- Det är fantastiskt att få möjligheten att leda en bank vars affärsidé är att utveckla bygden. För mig är fortsatt utveckling av bankverksamheten det viktigaste för att bidra till samhället, vi finns på plats här i Siljansbygden och vi kommer att fortsätta finnas här för företag och invånare. Att vi sedan kan vara ytterligare katalysator genom att återinvestera vinsten från bankverksamheten och att ha ett stort engagemang i föreningslivet är ett resultat av en bra bankverksamhet, säger Björn.

Fakta Leksands Sparbank

Grundades år: 1870
Bolagsform: sparbank
Kontor: Leksand, Rättvik och Insjön
Affärsvolym 2018: 13,4 miljarder kronor
Resultat 2018: 43,8 miljoner kronor
Insatser för bygden 2018: 3,2 miljoner kronor
Antal anställda: 60 personer

Mer ekonomisk information i senaste årsredovisningen.

Insatser för bygden

Leksands Sparbanks vinst återinvesteras i bygden. För 2018 avsattes 3,2 miljoner kronor till projekt för att utveckla Siljansbygden. Resterade del av vinsten återinvesteras i verksamheten.

Mer information om insatser för bygden


Kontakt

Anders Nygårdh, ordförande Leksands Sparbank, 070 521 44 24
Björn Rinstad, vd Leksands Sparbank, 070 674 66 37