Hur kom du in på filmmusiken?
- Jag har alltid velat göra musik till teater och började kolla runt efter utbildningar och hamnade på en filmmusikkurs i Gävle. I samma veva träffade jag Daniel Wallentin som också är från Leksand från början och som då gick på Dramatiska Institutet i Stockholm. Han skulle precis börja göra sina studentproduktioner och frågade om jag ville hjälpa honom med musiken. Så jag började experimentera och känna mig för i den världen.

Och den världen passade Johan. Han hjälpte Daniel Wallentin med musik i alla hans fyra studentproduktioner och när Daniel sedan gjorde långfilmen Ett öga rött 2006 fick Johan återigen förtroendet. Efter det rullade filmmusikproducerandet på. Genom Daniel och andra vänner inom filmbranschen fick Johan nya kontakter, däribland Peter Grönlund som skrev manus och regisserade filmen Goliat som hade premiär i oktober 2018. Filmen som alltså gav Johan en Guldbagge.

- Ja precis, det känns väldigt märkligt men samtidigt otroligt kul. Jag har väl tänkt att någon gång i livet kanske man lyckas pricka in och göra riktigt bra musik till en film.

Förutom filmmusiken, vad sysslar du mer med?
- Jag spelar ju med Tibble Transsibiriska och vi har skrivit ett nytt album som vi snart ska spela in. Sedan brukar jag spela med Pelle Lindström på Ångfartyget Engelbrekt på somrarna. Vi brukar ha några stående gig där. Men filmmusiken och Tibble Transibirska tar upp den största delen av tiden.

Hur fungerar det då att vara musiker och företagare i Leksand?
- Det fungerar jättebra. Jag har ganska bra disciplin på mig själv. Jag går upp på morgonen och börjar jobba. Jag sitter inte och väntar på att kreativiteten ska komma till mig utan jag jobbar fram den. Nu när Dala Energi dessutom grävt fiber hit så förenklar ju det arbetet betydligt. Det var inte länge sedan vi satt och skickade DVD-skivor med material, eftersom det var för tungt att tanka upp och ner det via ADSL. Jag tror nog att jag var en av de första i Tibble som skrev upp mig på fiber.

Din relation till Leksands Sparbank, hur ser den ut?
– Den är bra, jag har aldrig upplevt några problem. Jag är ju företagskund hos er men jag tänker inte på mig själv som företagare utan mer som musiker. Men jag är företagare eftersom det är enklare för mig att vara det, rent ekonomiskt.

Vi säger grattis till Johan och önskar honom all lycka till framöver. Och har ni inte sett Goliat och lyssnat på musiken kan vi varmt rekommendera er att göra det.