Idag är vi i Siljansnäs Sockenstuga och träffar den ideella föreningen Kulturbanken, möter oss på plats gör fyra av föreningens fem styrelseledamöter.

Vilken typ av event är det ni ordnar?
- Vi försöker spänna över så många områden som möjligt. Vi är fem i styrelsen, och alla har olika intressen. Alm Nils Ersson är musiker och har varit på operan i 30 år, Gerd Bodlund Linder håller litteraturen varmt om hjärtat, Orvar Bodlund som är ordförande är själv sångare och jag, Christina Munck-Eriksson är konstvetare. Sedan är Göte med också, men han kunde inte vara med idag tyvärr.

- Det enda vi egentligen inte styr upp så ofta är teater, det gör ju Kulturföreningen Paraden så skickligt i Sveasalen. Och de har så mycket bättre scen för just teater. Men vi har massor av annat på programmet, och vi lyfter gärna lokala förmågor och konstnärer, sådana som kanske inte är så kända men ändå är fantastiskt bra.

- Vi tar också hit lokala profiler som gjort tokiga saker utomlands, till exempel Göran Skarner, som cyklade 100 mil genom Laos, han fick komma hit och berätta om sin resa och visa bilder. Även Sven Gräfnings och Per Lindberg har varit här. Bland många andra.

Varför bildades Kulturbanken?
- Kulturbanken startades 2003 för att det fanns ett behov helt enkelt. Det behövde hända saker, roliga saker, här i Siljansnäs, säger Nils.

- Och för att folk skulle få en plats att träffas på, fyller Christina i. Vi har alltid en paus i våra evenemang, det är viktigt. Ibland serverar vi soppa, med långbord, så att man måste prata lite med varandra. Be om att skicka smöret, om inte annat, skrattar hon. Och sedan börjar man kanske prata om annat.

- Tanken var också att vi skulle sprida ut evenemangen på olika platser häromkring, men nu har vi insett att det är viktigt för oss att bevara Sockis, så de flesta program sker här. Men ibland ordnar vi också event på Naturum Dalarna eller här i Siljansnäs kyrka, fortsätter Christina.

Vad har ni på gång framåt?
- Lördag den 13 april är det dags för Cittragruppen Herrarnas Förtjusning här i Sockenstugan, det är en allsångskväll med sex damer som är helt hejdlösa… börjar Gerd.

- Ja, de är så roliga. Du har aldrig hört på maken, flikar Nils in entusiastiskt. De är ifrån Dala-Floda, med Anna-Karin Amberg i spetsen, och de blandar allsång med humor. Det ska man inte missa!

- Vi ordnar också en konstutställning, samtidigt som Konst runt Siljan äger rum, vid Kristi Himmelfärdsdagarna, ”Häng med!” heter den och kommer att kunna ses på Naturum, den 30 maj till 2 juni. Det är en utställning där vem som helst får hänga ut två verk var. Det kan vara konst, foto, skulptur... det brukar bli en härlig mix. Är du intresserad av att ställa ut där så kontakta gärna mig, Christina, på christinamunckeriksson(at)gmail.com.

- Och det första eventet i höst är en visafton, biljetterna dit släpps i maj, tillägger Orvar.

- Ja, vi har Sveriges bästa trubadur här i Siljansnäs, berättar Gerd – Lucas Stark.

Gör ni allt det här arbetet själva?
- Nej, förutom vi som sitter i styrelsen, så är vi cirka 12-15 till i arbetsgruppen som gör mycket av jobbet. Men ingen får betalt! Det är viktigt att poängtera. De enda som får betalt är artisterna som vi bokar, säger Orvar.

- Och det är alltid fritt inträde för unga upp till 20 år, det får du gärna skriva, avslutar Gerd.

Leksands Sparbank är stolt sponsor av Kulturbanken i Siljansnäs. Läs mer om föreningen på www.kulturbankensiljansnas.se och besök gärna ett event eller två - speciellt om du kommer från Leksand.