– Jag var inne på en affär där butiksägaren utropade; ”Jag förstår inte varför så många kommer med kontanter idag!?” men jag svarade att det förstod jag. Precis den veckan hade vi lite äldre personer på skolan som handlade med kontanter, berättar Anki Gullback, rektor på Leksands Folkhögskola.

Vi träffar Anki samma dag som de sista sommarkursarna reser hem. Sommaren har varit allt annat än lugn på folkhögskolan där 350 elever läst 32 olika sommarkurser och där skolans boenden har ökat sin beläggning under sommaren med nästan 25% sedan förra året. Och då har även antalet boenden ökat på området.

Ni har byggt en ny byggnad på området, berätta om det.
– Ja vi har 19 nybyggda lägenheter på området som väntar på de nya eleverna som börjar den 27 augusti. Våra tidigare boenden har enbart varit korridorsboenden, men med de här lägenheterna hoppas vi kunna locka till oss en ny målgrupp. Alla kanske inte känner att korridorsboenden är för dem, eller att man har bott i lägenhet tidigare och inte vill bo i korridor och då valt bort möjligheten att studera på folkhögskola. Men nu finns den här möjligheten för dem.

Vilka är er målgrupp då egentligen?
– Oj, det är allt från 18 åringar upp till 80-åringar. Bara för att man är över 60 år är det inget hinder för att gå på folkhögskola, man ska ju kunna lära sig hela livet.

Och vad lär man sig hos er?
– Haha, det är massor! Vi har kurser inom hantverk, design och kreativt entreprenörsskap, men vad många inte vet är att man kan läsa upp gymnasiet genom Allmän kurs om man tidigare har hoppat av skolan. Sedan kan man söka in på högskola via Folkhögskolekvoten. I Allmän kurs väljer man även profil där vi har tre inriktningar, Personlig utveckling, Handel/Butik/Kommunikation och nya inriktningen för i år, e-sport.

Det låter ju superspännande! Berätta mer om e-sportsinriktningen.
– Vi hoppas kunna nå ut till dem som blivit sittandes hemma framför sina datorer dygnet runt. Vi vill visa dem att det finns många yrken inom e-sport och att det går att använda sin kompetens inom det. Och det roliga är att vi inte har marknadsfört det här speciellt mycket, men har redan många sökande. Så det ska bli spännande.

Vad händer framöver då? Har ni några fler storslagna planer?
– Till årskiftet hoppas vi kunna påbörja bygget av Wallénhallen, en konsthall på 600 kvm i två plan där Arvsfonden är med och finansierar. Där kommer Walléns konst att finnas permanent samtidigt som folkhögskolans elever ska kunna ställa ut sina konstverk. Vi hoppas även på flera samverkansprojekt med olika föreningar som till exempel Svenska kyrkan och Riksförbundet Attention. Så det händer lite…

Och så är ni kunder hos Leksands Sparbank, vad är er relation till banken?
– Åh, det är en jättebra relation. Det är en enkel och bra kontakt. Man törs fråga dumma frågor, och vi får alltid bra hjälp. Vi har alltid känt ett bra stöd från banken, även under svåra tider. Vi ser det som ett bra samarbete där det skapas utveckling åt båda håll.

Det håller vi med om! Tack för spännande samtal och vi önskar Anki med personal och alla nya elever på Leksands Folkhögskola stort lycka till på nya terminen. Och är du ny elev är du såklart välkommen in på banken så hjälper vi dig med din ekonomi.