- Fysisk aktivitet är så vansinnigt viktigt för hjärnan! Om du för tio år sedan hade frågat mig vad den viktigaste hjärngympan är så hade jag nog svarat korsord eller sudoku. Men det är faktiskt inte det, att vara fysiskt aktiv är det absolut viktigaste vi kan göra för vår hjärna, säger Anders.

Leksands Sparbank samarbetar med många idrottsföreningar i bygden, men tycker det är viktigt att nå ut med budskapet om den fysiska aktivitetens betydelse även till de som väljer att inte vara med i någon organiserad idrott.

- Alla vill inte vara med i en organiserad idrott, men fysisk rörelse är fortfarande lika viktigt för inlärning och välmående. Vi vill inspirera och peppa även de som inte är med i en idrottsförening till mer fysisk rörelse, säger Björn Rinstad, tillförordnad VD på Leksands Sparbank.

När Profilskolan Excel startade i Leksand höstterminen 2017 valdes fysisk aktivitet som ett profilområde eftersom forskning visar att det ger bättre inlärning samt bättre fysisk och psykisk hälsa.

- Vi har sedan skolstart haft daglig fysisk aktivitet på schemat för alla våra elever. Det handlar om att ge elever kunskap om hur viktig fysisk rörelse är och att skapa vanor som förhoppningsvis håller resten av livet, säger Sakarias Winberg, en av grundarna av Profilskolan Excel.

Föreläsning för Sparbankens kunder på kvällen 22 januari

*** Uppdatering 191213: Nu finns fler platser! Evenemanget har blivit fullbokat en gång, men vi har flyttat från Sparbanksfoajen till en långsida inne i Tegera Arena. Så nu finns fler platser igen! ***

Anders kommer även att hålla en föreläsning för Leksands Sparbanks kunder onsdagen den 22 januari klockan 18. Inbjudan skickas som meddelande i internetbanken med länk till anmälan. Om du har några frågor, ring oss på telefon 0247 886 00 eller maila info@leksandssparbank.se.