Hur ska man tänka nu i orostider? 

- Till att börja med vill jag säga att man alltid ska ha en buffert utöver det man sparar i aktier och fonder, som man kan ta av om man behöver. Annars ska man hålla sig till planen. I orostider ska man absolut inte sluta månadsspara, det är ju då det är läge att köpa lite billigare, säger Björn.

Men när jag ser att värdet på mina aktier och fonder sjunker? 

- Det kan vara psykologiskt jobbigt såklart. Men det är bra om du har möjlighet att vänta ut börsens svängningar utan att behöva röra dina innehav när börsen är lågt värderad. Bra avkastning får man generellt på lång sikt så då gäller det att ha lite is i magen.

Det här med snabba affärer då? 

- Att gå i och ur marknaden i syfte att få högre avkastning bör man låta bli. Dels är det väldigt svårt och dels behövs en god portion tur. Vill man satsa på tur är det bättre att köpa en trisslott, säger Björn med glimten i ögat.

Vad tror du om kursutveckligen framåt? 

- Ja, media tjänar ju på att skrämmas och det gör de gärna och ofta. Men faktum är att bolagen i världen faktiskt tjänat bra med pengar de senaste åren. Något som inte verkar ha slagit igenom helt i kurserna. Så en hel del elände är sannolikt redan medräknat. Dock ser vi helt klart en konjunkturavmattning nu och framöver men exakt hur det påverkar börsen är svårt att förutse - så håll dig till din originalplan.

Och några allmäna tips? 

- Ja, om du arbetar försök sätta av minst 10% av din lön i sparande. Spara först till en buffert för oförutsedda händelser som du har på ett vanligt sparkonto eller lågriskkonto. Fokusera sedan på ditt pensionssparande. Spara varje månad, då köper du fonder och aktier både i nedgång och uppgång. Och sprid innehavet globalt, då får du även skydd mot kronfall.

...

Vi tackar Björn för hjälpen och känner oss redan lite lugnare.

Vill du veta mer?

Om du är orolig, behöver hjälp eller vill komma igång med ditt sparande är du välkommen in på något av våra kontor. Du kan också ringa ☎️ vårt kundcenter på 0247-886 00 eller läsa mer under spara och placera. Där finns enkla guider, tips och mer inspiration. ✨ Lycka till!

Riskinformation

Vi vill påminna om att historisk avkastning inte garanterar avkastning i framtiden. Värdet på fonder kan både minska och öka och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar som du har satt in. En fond med hög risk kan både minska och öka kraftigt i värde.