– Vi har deltagare som säger att det här är den roligaste gruppen att vara med i, för att de ser resultat, berättar Anneli med stor entusiasm.

Anneli jobbar just nu med den stora yrkesmässan som varje år arrangeras i Leksand. 105 yrken kommer att finnas representerade under mässan som i år går av stapeln den 27 september. Yrkesmässan har blivit ett tillfälle för företag och arbetsgivare att visa upp vilka yrken som finns i Leksand och närområdet, något Anneli tycker är oerhört viktigt i dag när vi står inför stora pensionsavgångar.

– Vi har försökt bryta det tankesätt som varit vanligt hos vuxna när de ger råd till ungdomar. Tidigare har de sagt ”åk härifrån, ut i världen och testa era vingar”. Idag visar vi vilket smörgåsbord av olika yrken vi har att erbjuda i vår region, och vi har redan sett frukten av det då många unga väljer att stanna kvar här efter gymnasiet, säger Anneli med stort leende.

En viktig uppgift i gruppen är att få skolan att förstå arbetslivet och arbetslivet att förstå skolan. Ett exempel är prao som återigen blivit obligatoriskt i grundskolan där årskurserna 8 och 9 ska ut på 10 dagars prao på en arbetsplats. Annelis uppgift som samordnare är att se över hur arbetslivet kan bidra med platser, samtidigt som hon vill att praoplatserna ger mening för eleven. Praon har stor betydelse för hur eleverna väljer sitt gymnasieprogram.

– Jag tror det är viktigt att företagen inte känner att det blir ”jobbigt” att ta emot en praoelev. Man ska se det som att eleven skuggar ett yrke. En dag skuggar man kanske ett yrke på en arbetsplats och nästa dag ett annat yrke på samma arbetsplats. På så sätt får eleven en inblick i flera olika yrken och valet till gymnasiet blir lättare, förklarar Anneli.

Anneli kan även hjälpa arbetslivet med hur man kan organisera sitt elevmottagande utifrån olika typer av ”praktik” om det så är prao, APL (arbetsplatsförlagt lärande) och lärlingsplatser. Skillnaden mellan prao och APL är stor där APL sker på gymnasiet och är en förberedelse för val till eftergymnasial utbildning eller eventuell anställning.

– Många företag missar att en APL-elev eller en lärlingsplats kan vara en blivande arbetstagare där företaget slipper de stora kostnader som det innebär att rekrytera, förklarar Anneli.

Leksands Sparbank är ett av de företag som är med i Samverkan Skola-arbetslivsgruppen. Nyttan med gruppen ser vi på nära håll då vi idag har en fd APL-elev och en fd lärling anställda hos oss. Jonas och Marwa träffar ni i kassan i Leksand.

Vi önskar Anneli stort lycka till med den kommande mässan och det fortsatta arbetet i gruppen.