Inför Marathonhockey 26/1 fick vi en pratstund med Angelica Lindeberg, kommersiell chef på SDHL.

Berätta vad SDHL är för någon som aldrig varit på en damhockeymatch. 
- Jag skulle vilja säga att SDHL är världens bästa liga. Vi har 10 lag och nytt för i år är att det är fler lag som tampas om topplaceringarna. Vi är även en väldigt attraktiv liga, många internationella spelare vill komma till oss och spela.

Finns det någon klubb som sticker ut inom damhockeyn? 
- Luleå Hockey har jobbat produktivt med sin damverksamhet. Jag tycker de jobbar mycket med att profilera spelare i laget för att man ska känna igen spelarna och känna att man är närmre dem. Många klubbar fokuserar på att bara öka publiksiffrorna inom damhockey men vilka är det man tittar på? Jag tror det är ett viktigt arbete för klubbarna men även för oss inom SDHL att börja bygga just de svenska profilerna. Då kommer publiken att komma på köpet.

Har du sett någon förändring i intresset för SDHL och damhockey? 
- Vi ser en uppåtgående trend med med bland annat ökat mediaintresse. Även om det inte alltid är positivt så visar det ändå på ett engagemang, och så länge det engagerar finns det ett intresse. Det är klart vi vill vända det och få det mer positivt, men jag tror att om vi fortsätter att jobba med de aktuella frågorna så är vi på god väg framåt.

Hur kommer vi framåt? 
- Det är viktigt att klubbarna tar sin damverksamhet på allvar, inte bara för att det ska ”se bra” ut eller att det är en jämställdhetsfråga. Man ska jobba med det för att man genuint vill det och inte heller se exempelvis sina representationslag som konkurrenter, utan dra nytta av varandra. Då kommer resultatet synas på isen och resultatet genererar också så småningom publik. Jag tror alla klubbar skulle kunna göra mer och vara mer kreativa, samtidigt som många klubbar redan idag gör massor av bra saker.

Vad ser du fram mot med Marathonhockeyn? 
- Det ska bli jättekul. Det är alltid roliga matcher mellan Djurgårdens IF och Leksand och nu är det ett dubbelmöte (LIF-DIF spelar även på fredag 25 januari reds. anm) vilket kan generera mer känslor.

Har du någon hälsning till alla leksingar inför Marathonhockeyn?
- Ja, KÖR HÅRT!

Det ska vi verkligen göra. Marathonhockey 26/1 startar kl 15.15 nu på lördag 26 januari och är ett samarbete mellan Leksands Sparbank, Dala Energi och Leksands IF. Var med på en folkfest med flera aktiviteter och erbjudanden under båda matcherna.