Är det något som ändrat sig sedan sist?

- Ja, vad som ändrat sig är i första hand att det blivit ännu mer smärtsamt att se spararnas pengar minska i värde, säger Björn, och fortsätter:

- Vi har sedan länge förespråkat och informerat att de pengar man har mot börsen skall man kunna ha placerade på längre sikt och det är nu det visar sig på riktigt. Vi vet att börsen med ojämna mellanrum kommer att överraska negativt, som nu. Det är den risken man får betalt för på lång sikt genom den långsiktiga avkastning börsen ger.

Men borde bankens analytiker inte ha kunnat förutspå att nedgången skulle fortsätta?

- Den frågan kan man naturligtvis ställa, men omfattningen och konsekvenserna av pandemin har eskalerat efter hand och marknaden har reagerat med panik. Det är, som jag sa förra gången, sällan en bra idé att agera när marknaden har extremt stora och snabba rörelser. Det är idag lika svårt att förutspå den närmaste utvecklingen framåt för analytikerna. Har du möjlighet och inte behöver de pengar du har placerade mot börsen den närmaste tiden så blir rådet fortfarande att ha is i magen och vänta ut nedgången.

Är det köpläge på börsen nu då? 

- Vi vet ännu inte vilken omfattning pandemin får på ekonomin och därför går det enligt mig inte att säga om börsen är på väg att bottna ur, vända upp, eller fortsätta ner. Däremot kan det vara bra att fortsätta spara sig igenom nedgången. Har du en lång placeringshorisont, fem år eller längre, kan det vara värt att överväga att öka ditt sparande tills börsen tydligt har vänt upp igen.

Öka mitt sparande? Varför då? 

- Vi vet genom liknande händelser historiskt att de pengar man sätter in på börsen när marknaden gått ned mycket ger mer kraft i dina pengars återhämtning den dag det vänder upp. Man köper billigt eftersom man får fler fondandelar för pengarna än när börsen stod på topp. Samma vid aktieköp - för samma peng får du fler aktier.

Något annat man ska tänka på?

- Ja, du som har aktiefonder och aktier med goda vinster placerat utanför ISK eller kapitalförsäkring men som ser nyttan med att ha pengarna inom ISK eller kapitalförsäkring långsiktigt bör överväga att stegvis flytta dem till just ISK eller kapitalförsäkring. Reavinstskatten blir lägre idag än när börsen var på toppen i februari och ska du behålla placeringarna och tror på en långsiktig återhämtning så har du nu möjlighet att skatta fram vinsten på lägre nivåer. Återhämtningen sker sedan inom schablonskattad miljö där vinsten inte påverkar skatten. Vi kan hjälpa dig att flytta pengar från depå eller fondkonto till ISK utan kostnad och flytten sker till samma sälj som köpkurs.

Vill du veta mer?

Om du är orolig, behöver hjälp eller vill komma igång med ditt sparande är du välkommen in på något av våra kontor. Du kan också ringa vårt kundcenter på 0247-886 00 eller läsa mer på vår hemsida under spara och placera. Där finns enkla guider, tips och inspiration.

Riskinformation

Råden från Björn ovan är generella och utgör därför inte individuell rådgivning enligt lagen om värdepappersmarknaden eller lagen om finansiell rådgivning till konsumenter. Mottagaren av informationen bör vara uppmärksam på att uttalanden om framtidsbedömningar är förenade med osäkerhet och rekommenderas att komplettera sitt beslutsunderlag med det material som bedöms som nödvändigt.

Vi vill också påminna om att historisk avkastning inte garanterar avkastning i framtiden. Värdet på fonder och aktier kan både minska och öka och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar som du har satt in.