Djurmo-Sifferbo IF består av tre sektioner - friidrott, fotboll och gymnastik – som alla samverkar. För ca tre år sedan köpte föreningen idrottsplatsen Djurmo IP av Gagnefs kommun och i samband med det började planerna på att bygga om.

– Vi vill göra idrottsplatsen tillgänglig för alla och samtidigt skapa möjligheter till rörelse och idrottande i närområdet, berättar Marcus Haglöf, projektansvarig på Djurmo/Sifferbo IF.

Med orden ”För bygden – för nutiden – för framtiden – för alla!” kommer föreningen att modernisera och tillgänglighetsanpassa hela idrottsplatsen. Det blir även en nybyggnation av en kastbur, ett aktivitetsområde för friidrott och utomhusgymnastik, en ca 150 meter lång löparkurva samt ett utegym. Hela upprustningen kommer att kosta över 2 miljoner kronor där Leksands Sparbank, Gagnefs kommun, Riksidrottsförbundet och Allmänna arvsfonden står för de större summorna.

– För oss som sparbank är det självklart att vara med och stötta en förening med sunda värderingar och som låter barn och ungdomar växa, säger Björn Rinstad, Leksands Sparbank. Vi var redan förra sommaren med och stöttade friidrottsskolan som ungdomarna själva höll i här i Djurmo och när ansökan om vi ville gå in i den här satsningen ville vi såklart vara med.

Leksands Sparbank bidrar med 400 000 kr vilket matchar Gagnefs kommuns bidrag och är den största insatsen banken gjort i Gagnefs kommun.

– Det är fantastiskt att det finns aktörer som vill satsa på landsbygden och små föreningar, säger Marcus med stolthet och fortsätter; förutom de fyra stora investerarna har vi även flera lokala företag och entreprenörer som vill satsa i föreningen, något vi är oerhört tacksamma över.

De som oroar sig för att den anrika idrottsplatsen kommer tappa sin karaktär behöver inte bli besviken. Föreningen vill bygga och modernisera men samtidigt behålla den unika karaktären som idrottsplatsen är känd för.

– Visst kändes det sorgligt att plocka ner skylten och flytta på kiosken, men vi kommer såklart återställa och vi lovar att det kommer att bli mycket bättre, lugnar Marcus och avslutar; det är de här ungdomarna som är här idag som är nutiden och framtiden och de kommer att kunna hålla på i många år framåt, vilket i sin tur skapar fantastiska förutsättningar för hela kommunen.

Djurmo IP beräknas vara klart under sommaren 2019.