Det är bara en dryg vecka kvar tills parken öppnar för säsongen och nu är det fullt fokus på att få allt redo till premiären lördag 17 juni. Det målas och klipps gräs. Poolerna börjar fyllas med vatten, glassmaskinerna laddas och en hel del ballonger ska blåsas upp. Dessutom börjar snart de närmare 250 säsongsjobbarna som ska se till att allt flyter på under sommaren.

”Vi går från att vara ungefär 40 åretruntanställda till att bli nästan sex gånger så många. Det är en häftig känsla och härlig stämning när alla är på plats. Det är många lokala ungdomar som har sitt första sommarjobb här och sen är det många som återkommer år efter år”, säger Ilze Bicevska, som är del av staben.

Bad och lek i det stora vattenlandet är vad många suktar efter vid ett besök. Självklart är det en av höjdpunkterna, men Ilze poängterar att det finns så mycket mer att se och göra.

”Wipeout Siljan är otroligt populär, kanske den största publikdragaren. Det är en hinderbana i Siljan som man ska ta sig igenom utan att ramla i vattnet. Andra favoriter är höghöjdsbanan, våra eldrivna Driftcarts och den 300 meter långa ziplinen som går genom hela parken. Det finns verkligen något för alla, både yngre och äldre barn – och även vuxna. Om man vill hinna med och testa allt så ska man vara här två dagar. Campingen ligger alldeles bredvid och där finns det massa olika boenden, med alltifrån traditionella stugor till glampingtält.”

Gemenskap och förväntan sätter stämningen

En annan favorit, inte minst bland barnen, är Billy Bäver.

”Han hänger alltid vid entrétorget vid öppning och stämning, då kan man säga hej, busa, dansa och leka med honom. Han blir också en peppande kompis som förmedlar den rörelseglädje vi vill att hela Leksand Sommarland ska uppmuntra. Hit ska barn komma för att bada, klättra, springa och röra på sig. Det ska vara en rolig och aktiv upplevelse”, säger Ilze.

När sommaren sen drar igång och parken fylls med semesterfirare händer något speciellt.

”Det blir som att vara i en helt annan värld och det blir en speciell stämning. Barnen som leker, gemenskapen, förväntan som ligger i luften. Det är lyxigt att få vara här och uppleva det. Jag brukar ta en promenad runt i parken varje eftermiddag och bara ta in allt. Sen avslutar jag alltid rundan med en bubbelvåffla med melonglass i Skafferiet – det är ett måste!”

Läs mer om Leksand Sommarland på deras webbplats (länk)