Meny
Samhällsengagemang
Jobba hos oss
Kontakta oss

En fika med upplevelse på Hjort-Olârs kafé i Dala-Floda

Det är i Dala-Floda det händer på fikafronten. Hjort-Olârs kafé har blivit ett populärt utflyktsmål med sina läckra bakverk. Bakverken är inte bara ett sätt att stilla fikasuget. För ägarduon Eva-Karin och Thomas Lind är deras bakelser lika mycket ett sätt att få människor att upptäcka bygden och alla möjligheter som finns här.

Det är intensiv aktivitet i det lilla köket på Hjort-Olars Kafé vid Hembygdsgården i Dala-Floda. Snittar, småkakor och bakelser placeras på kakfat, tekopparna dukas fram på borden och de nybakade scones har precis kommit ur ugnen. Det vankas Afternoon Tea och liksom resten av vårens tillfällen är även den här sittningen fullbokad sedan länge.

– Det har varit riktigt hårt tryck och folk åker långt för att komma hit. Vi har haft besökare från Borlänge, Malung, Ludvika och hela Dalarna. Vi har försökt hitta på mer och mer evenemang och testa nya grejer, berättar Eva-Karin Lind, som sedan 2019 driver kaféet tillsammans med maken Thomas.

Efter många år i mediebranschen i Stockholm ville hon hemåt igen, kunna bidra till bygden och göra något utöver det vanliga. Så de testkörde en sommar, såg potentialen och tog sedan steget.

Fika med upplevelse

Sedan dess har Eva-Karin och Thomas, tillsammans med de två döttrarna, helt klart lyckats med att skapa något utöver det vanliga. Kaféet lockar långväga gäster och det är många som vill landa i den mysiga kafémiljön och hugga in på de läckra bakverken.

– Det varierar över året vad som är mest populärt. Key Lime Pie är alltid en höjdare, liksom vår cheesecake. Drömrulltårtan är också poppis. För egen del går det i perioder vad jag tycker är godast, just nu är det äppeltoscan.

Hon beskriver det som att de vill leverera ”fika med upplevelse”.

– Och så vill vi vara en mötesplats. Där unga och gamla fikar tillsammans, där småbarnen kanske får fika för allra första gången. Plus att vi gärna berättar om allt annat som finns att göra i Floda. Det går att fika här, äta middag på värdshuset, besöka Wåhlstedts gård eller hemslöjden, gå på loppisar och konserter. Tänk att vi får vara en del av ett sådant utbud!

Livskvalitet via bakverken

De första tesugna gästerna börjar dyka upp i trädgården och njuter i solen i väntan på att slå sig inne vid borden. Där sprakar nu en brasa i den öppna spisen och kakfaten är fyllda och klara. Moussebakelser, minidammsugare, brownies trängs med snittar, syltar och marmelader.

– Jag alltid haft ett intresse för bakning, plus att vi själva är fikanördar och kan åka långt för en upplevelse.

Nu vill hon och familjen se till att fler åker till just Dala-Floda för att få den där upplevelsen.

– Jag älskar miljön här i Dala-Floda och vill också att andra ska få uppleva platsen. Det är så vackert, det finns ett lugn här och platsen har en historia som vi gärna vill återspegla. Vi vill helt enkelt försöka skapa livskvalitet för människor via våra bakverk, både för de som kommer på besök och de som bor här.

Se filmklippet från Hjort-Olars kafé