Meny
Insatser för bygden
Jobba hos oss
Kontakta oss

Skantique: Antikviteter och hantverk från Sverige till Japan

Hantverk och antikviteter från Sverige går hem i Japan. I varje fall de föremål som Yukiko Matsuzaki väljer ut. Hennes fingertoppskänsla för kvalitet och unicitet är vad som utgör grunden i företaget Skantique. Med en ny lokal och med tydliga planer för framtiden tar hon ständigt steg framåt i sin företagsresa. 

Yukiko Matsuzaki hälsar välkommen in i den lilla lokalen i Brömsgården. I fönstret hänger vackra halmkronor skapade av en lokal hantverkare. På små hyllor och i tittskåp står vackra ting varsamt utplacerade. Varje detalj verkar ha en tanke bakom, varje föremål en påtaglig känsla. Det andas Skantique, det företag Yukiko driver och som numera huserar här i centrala Leksand.

”Tidigare har jag jobbat hemifrån, men det blir många saker jag samlar på mig och till slut får jag inte plats. Jag har gillat Brömsgården ända sen jag kom till Leksand, det är charmigt som i en saga. Men det blir sällan lokaler lediga här, så när en möjlighet uppstod hade jag verkligen tur.”

Hon arbetar med att köpa in och exportera föremål till Japan och en fysisk butik ger henne inte bara mer fysiskt utrymme till varorna.

”Det är skönt att kunna dela upp det privata och jobbet. Det gör att jag kan jobba mer effektivt, koncentrera mig mer och koppla av bättre när jag går hem.”

Skantiques butikslokal i Brömsgården i centrala Leksand.
Yukiko Matsuzaki köper in föremål på auktioner och loppisar, som hon sedan exporterar till Japan.

Köper in och exporterar svenska antikviteter och hantverk

Yukikos föräldrar kommer från Japan, men hon är född i Lund där hennes pappa då jobbade för ett svenskt företag. Efter några år gick flyttlasset hem till Japan igen.

”Jag kände mig inte helt hemma där, så 2012 bestämde jag mig för att flytta tillbaka till Sverige. När jag letade efter utbildningar hittade jag Sätergläntan utanför Insjön. Direkt när jag såg bilder därifrån och läste om utbildningarna kände jag att det var rätt plats för mig. Jag gillar det som handen har skapat.”

Det blev två år på skolans sömnadslinje innan det var dags att hitta en försörjning i det nygamla hemlandet.

”Att vara anställd var svårt, i och med att jag inte hade språket fullt ut. Så jag startade eget och gjorde det jag kunde – att köpa in antikt och vintage och skicka till affärer i Japan. Jag hade gjort det även under studietiden och nu kunde jag utöka det ytterligare.”

Detta blev alltså Skantique. Två gånger per år åker hon till Japan med det hon köpt in och samlat på sig sedan sist. På plats möter hon kunder och kontakter, bland annat genom att hon öppnar popup-butiker i olika gallerior.

”När jag letar efter saker på loppis, second hand och auktioner söker jag föremål som har en själ, där det finns en bakgrund och en berättelse. Det är också vad kunderna ser i Japan.”

Planer för framtiden

Även om föremålen som står på hyllorna och som hon hittar på sina inköpsrundor kan verka väldigt olika, finns det ändå en röd tråd. Eller snarare, Yukikos tydliga känsla för vad hon söker har skapat just en sådan röd tråd.

”När jag scannar saker väljer jag de som lyser, som lever och har liv. Ofta är de gjorda med handen och det märks att det finns en avsikt med formerna.”

Hon har tydliga planer för framtiden, där lokalen i Brömsgårdarna är en viktig pusselbit.

”Inköp och export är fortfarande grunden i mitt företag. Idag är 95 procent av min försäljning export, men inom tio år har jag som mål att det ska vara 50–50 mellan export och försäljning till Sverige. Med en lokal är det lättare att sälja direkt till privatkunder, både via webbshop och genom att skapa en plats dit folk vill komma.”

Det finns även tankar på att ta fram egna originalvaror.

”Jag gillar svenskt hantverk och vill gärna försöka förmedla de traditionella teknikerna i ny form. Trä, samiskt hantverk som renskinn och tenntrådsbroderier, samt björkrötter är mina favoriter.”

Livet som företagare

Att vara sin egen kommer med flera fördelar.

”Jag tycker om att göra saker jag själv bestämt och har ingen chef som säger till mig vad jag ska göra. Det är roligt att göra vad jag själv tänker och bestämmer, att det är så fritt. Det är inga väckarklockor eller alarm på morgonen hemma. Jag vill inte bli kontrollerad av tiden. Jag vill bestämma vad jag vill göra den dagen när jag vaknar”, säger Yukiko.

Fast med den nya lokalen har åtminstone en liten del av friheten fått maka på sig.

”Det är öppet två dagar i veckan, så det blir ju lite fasta tider att förhålla mig till. Men samtidigt är det mycket tid över att göra vad jag vill göra. Och jag älskar sakerna jag har, tiden jag har.”

I den lilla butiken finns utvalda föremål till försäljning, både antikviteter och hantverk av lokala slöjdare.