Säg Wålstedts Ullspinneri och de flesta i textilsverige nickar glatt igenkännande. Garnet som spinns på gården i Dala-Floda är vida känt och inte minst uppskattat för sin höga kvalitet. Idag drivs familjeföretaget av femte generationen spinnare, med James Bush i spetsen. Han är född och uppvuxen på Nya Zeeland, innan familjen flyttade hem till mamma Sonias barndomstrakter för att få fart på just släktens spinneri.

– Jag har lärt mig älska det här. Från början för att det var viktigt för familjen och kopplingen till släkten. Sen fastnade jag för problemlösandet, maskinerna, den stora kreativiteten och företagandet.

Spinnarmästaren visar runt

James visar runt i spinneriet och berättar om stegen från det att den klippta fårullen anländer, sorteras, tvättas, kardas, färgas och spinns. Det framgår snabbt att det är en komplicerad process att få fram garnet.

– Det gäller att ha både händerna och ögonen med. Handen finns alltid med, känner på garnet, kan följa med och känna hur kvaliteten blir, säger James.

Ett riktmärke är att det tar sex år att lära sig hantverket, tio år att bli duktig.

– Jag har gjort mina sex år och fått utbilda mig här på egen hand. När folk frågar vad jag är vet jag inte riktigt vad jag ska titulera mig. Kanske är jag spinnmästare?

Ingen skulle nog motsäga sig titeln. Hantverket, känslan och ögat för detaljerna kommer med praktisk erfarenhet.
Maskinen som spinner ullen är gammal och har varit med sedan starten på 1930-talet. Ett hemmabygge som justerats, finslipats och reparerats under årens lopp. Förmågan att lösa problem och hitta finurliga tekniska lösningar blir sannerligen en viktig del av spinnarmästarens verktygslåda.

Bevarar hantverket och Flodas kultur

I den lilla butiken ovanför spinneriet dyker nyfikna besökare och handarbetare upp. De känner på garnet och beundrar de levande färgställningarna. ”Vålberggarnet” är den klassiska storfavoriten, ett melerat handstickningsgarn där färgerna är unika för varje spinning. Här finns också det speciella z-tvinnade garnet som används vid tvåändsstickning, en teknik som har sina rötter många århundraden tillbaka i tiden och som har starka traditioner i Dala-Floda.

– Floda har alltid varit bra att hålla i sin kultur. Hantverket lever och det finns många hantverkare som försöker hålla det vid liv. Det är ett otroligt samhälle där alla hjälper alla, vilket är väldigt fint, säger James.

Han är också inställd på att själv bidra till bevarandet och fortsätta driva företaget framöver.

– Det är en livsstil att bo och jobba här, samtidigt som det är en stor frihet. Företagandet kommer med både för- och nackdelar. Men det känns extra meningsfullt när jag ser att många har en så stor kärlek till företaget.