Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Rådgivare Klas: "Fyra steg till ett riktigt bra sparande"

Mat, bränsle, el och lån har blivit allt dyrare och buffert har blivit ett modeord. Vad gör du och vad gör din partner för att trygga både vardagen och i framtiden? Vår privatrådgivare Klas Synnermo tipsar om fyra grundläggande delar som säkrar din sparstrategi. Hur många av dem har du koll på?

Sommar betyder ofta mer tid tillsammans, i takt med att vardagens aktiviteter och åtaganden klingar av. Med andra ord den perfekta tidpunkten att tänka över sitt eget – och kanske även din familjs – sparande. Det tycker i alla fall Klas Synnermo, privatrådgivare på Leksands Sparbank.

– Det är lätt att skjuta frågor om ekonomi och sparande på framtiden, men man har så mycket att vinna på att sätta sig ner och gå igenom hur det ser ut. Jag brukar också alltid rekommendera att man i samma veva tar ett samtal med sin partner. Både om den personens egen och den gemensamma ekonomin. Det hela kokar ner till en gemensam trygghet, säger Klas.

Om du lever i en parrelation kan förutsättningarna se olika ut för dig och din partner.

– Kanske har en av er gått ner i tid för att ta ett större ansvar i hemmet? Se då till att kompensera den parten så att båda får ett lika stort sparande. Det blir extra viktigt när det gäller pensionen. För om man jobbar mindre får man mindre avsatt för allmän och tjänstepension, vilket måste kompenseras.

En annan viktig är att se till att du har återbetalningsskydd på pensionen vem som får pengarna utbetalda om det värsta skulle hända dig eller din partner.

Från nutid till framtid

När Klas pratar sparande brukar han landa i fyra olika delar som bygger upp en bra sparstrategi. Sen kan strategierna se något olika ut beroende på var i livet man befinner sig.

– För det första måste du se till att din inkomst räcker varje månad. Se över ditt lönekonto! Titta på vilka utgifter du har och om det behövs, se till att justera dem.

Den andra delen är att bygga en buffert.

– Sätt undan pengar för oförutsedda utgifter och säkra din buffert. De här pengarna finns lämpligen på ett sparkonto, som vårt e-sparkonto eller Siljanskonto. Där får du också ränta på de pengar du sätter in.

Den tredje delen handlar om mer långsiktiga mål och drömmar.

– Tänk på hur du kan spara för framtida kända eller okända ändamål. De kan vara nödvändiga sådana eller bara livsberikande. Här pratar vi en sparhorisont 2–3 år eller längre. Då kan det vara lämpligt att spara på ett investeringsparande och i en blandfond som förutom aktier även innehåller räntor. Exakt hur fördelningen ser ut är individuellt och beror på vilken risk man är beredd att ta.

Börja spara i tid

Sist men absolut inte minst kommer framtiden.

– För det fjärde har vi det jag brukar kalla framtidsparandet. Det är pengar som du vill ha eller behöver längre fram i livet, vid pension eller i värsta fall vid sjukdom. Tyvärr möter jag många som är eller snart ska bli pensionärer och som tycker att pensionen är för låg. Att i god tid börja spara blir därmed ännu viktigare för oss som har flera år kvar till pensionen.

När det kommer till just pensionssparande tycker Klas att det kan vara extra lämpligt att ta hjälp.

– Hör av dig till banken och få hjälp för att kolla på ett lämpligt sparande i pensionskapitalförsäkring eller i ett investeringssparande med breda aktiefonder. Eventuellt går det att lägga in en del sparande i räntor också, beroende på spartid och vilken risk du är beredd att ta för att få chans till högre avkastning.

Med hjälp av de här fyra stegen tycker Klas att man har en god grund att stå på i sitt sparande. Inte minst kan det vara användbara tårtbitar att utgå från när du väl sätter dig ner och ska komma igång.

– Börja med här och nu och jobba dig mot framtiden. Även om du inte är jätteintresserad av aktier och fonder kommer det garanterat kännas tryggare när du åtminstone har koll på vad du har. Eller för den delen vart du vill komma. Att sätta upp olika mål med sitt sparande är en bra morot.

Han återkommer också till att involvera partnern för att ni ska ha koll tillsammans.

– När du och ni har sett över sparandet i de olika stegen och kartlagt hur mycket du vill och kan spara så kan det vara bra att boka möte med oss på banken för att få hjälp igång, avslutar Klas.

Fyra steg till riktigt bra sparande

  1. Se över lönekontot

    Hur mycket pengar kommer in varje månad och hur stora är dina utgifter? Se till att ekvationen går ihop.

  2. Bygg en buffert

    Se till att du har pengar för oförutsedda utgifter. Gärna på ett lättillgängligt konto. 

  3. Spara till dina mål

    Ha ett sparande för dina framtida mål, både sådana som kan dyka upp längs vägen och sådana som du vet kommer berika livet. Tänk minst 2-3 år fram i tiden eller längre.

  4. Börja pensionsspara

    Ju tidigare du börjar tänka på hur livet kommer se ut som pensionär desto bättre. Börja spara redan nu för större chanser att du får den tillvaro du vill ha när du slutar jobba.

Preppa för sommarsnacket

Ta sommarsnacket och för in ekonomi på sommarens agenda. Här har vi samlat det mesta du behöver för att se över sparande, försäkringar, juridik och pensioner.