Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Rådgivare Emma: "Semestern blir bättre om ni tänker efter före"

Emma Enmalm

I den andra delen av vår artikelserie Sommarsnacket tar vi sikte på semestern. Vår privatrådgivare Emma Enmalm tipsar om vad du behöver göra för att vara ordentligt förberedd, så att semestern kan bli just den höjdpunkt den är tänkt att vara.

Just nu är vi många som fajtas med packlistor, reseplanering, bokningar och biljetter. När semestern är på ingång är vi vana att tänka på vad som är bra att ha med i resväskan eller vilken väg vi ska välja till stugan. Men hur ofta dyker saker som ekonom och försäkringar upp bland förberedelserna?

– Ta dig tid nu i sommar innan ni drar iväg på bilsemestern att kolla upp bilförsäkringen. Ingår det assistans om ni skulle få punka? Ingår det hyrbil om bilen behöver bärgas och lagas? Dels är det en trygghet att du vet vad som gäller, dels ger det dig möjligheten att ligga steget före och faktiskt se till att säkra upp oförutsedda händelser. För det är inte kul att stå där vid vägkanten med assistans som dröjer och sen behöva lägga hela semesterkassan på en hyrbil, säger Emma Enmalm, privatrådgivare på Leksands Sparbank.

Idag är det dessutom enkelt att få en överblick över sina försäkringar. I inloggat läge i mobil- eller Internetbanken går det att se vilka försäkringar du har idag och vad som ingår. Behöver du teckna en ny försäkring kan du göra det där också.

– Det är också bra att kolla upp vad som ingår i din hemförsäkring om det skulle ske ett inbrott eller naturskada när ni är borta.

Se till att alltid kunna betala

Emma återkommer ständigt till hur viktigt det är att se till att man har koll för att kunna förbereda sig och därmed också kunna känna sig trygg. Att veta om sina förutsättningar skapar ovärderlig trygghet. Det gäller inte minst vetskapen om att alltid ha tillgång till pengar.

– Se alltid till att du har två kort med dig på resan. Det är extra viktigt om du ska åka utomlands. Ibland strular det med kort och då är det bra att ha ett som backup. Och skulle det hända något som gör att du behöver komma åt en buffert snabbt, så rekommenderar jag dig att beställa ett betal- och kreditkort. I de här korten ingår det också bra försäkringar, vilket är bra att känna till. Till exempel får du en kompletterande reseförsäkring och en drulleförsäkring.

Hon tipsar också om att göra en lista i telefonen med viktiga telefonnummer – eller åtminstone veta var du hittar dem om du skulle behöva spärra kort, få bärgning eller få hjälp av försäkringsbolaget.  

– Det går inte att säga för ofta, men tänk efter före. Sätt er ner innan ni reser iväg och se över vilka försäkringar och betallösningar ni har och vad som ingår i dem. Såklart hoppas vi alltid att semestern ska flyta på, men ibland händer de oförutsedda saker. Med rätt förberedelser är det då större chans att det hela ordnar upp sig snabbare och ni kan komma tillbaka till den härliga semestern igen, avslutar Emma. 

Här är telefonnumren att ha koll på

Spara listan som anteckning i din telefon så att du alltid har den nära till hands. Tänk på att numren gäller för dig som är kund i Leksands Sparbank.

 

  • Leksands Sparbank: 0247–88600
  • Telefonbanken: 0771-22 11 22
  • Internetbanken kundtjänst: 0771-97 75 12
  • Spärr av kort: 08-411 10 11
  • Skadeanmälan: 0771-23 33 33
  • SOS International: +45 70-10 50 50
Viktiga nummer!

Preppa för sommarsnacket

Ta sommarsnacket och för in ekonomi på sommarens agenda. Här har vi samlat det mesta du behöver för att se över sparande, försäkringar, juridik och pensioner.