Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Privatrådgivare Hanna: "Våga prata om de tuffa frågorna"

Har du koll på hur skulle gå för din partner om det värsta skulle hända dig? Eller hur mycket pengar du får ut om du skadar dig eller blir sjuk? Så här i semestertider är de här frågorna perfekta att närma sig. Vår privatrådgivare Hanna Sköld tipsar om hur och varför du ska ta sommarsnacket och föra in ekonomi på sommarens agenda.

Sommar och semester står för dörren. Vi är många som ser fram emot dagar med avkoppling, utflykter och kanske en resa tillsammans med någon vi tycker om. Det är också perfekta dagar att ta tag i sådant som inte hinns med i vardagen – som samtal om ekonomi.

– Det är lätt att känna att allt handlar om ekonomi just nu, med tanke på världsläget, räntor, inflation och stigande priser på det mesta. Kanske är det då också lätt att tro att man har en dialog om ekonomi med sin partner, ifall mycket hemma handlar om att få månaden att gå ihop. Men samtidigt är det bara att skrapa på ytan. Vi behöver prata med varandra om ekonomi på riktigt, inte minst de lite tuffare sakerna, säger Hanna Sköld, privatrådgivare på Leksands Sparbank.

För de som lever i ett förhållande eller har familj blir det extra viktigt att ha koll, både för sin egen och sin partners trygghet.

– Om det värsta skulle hända någon av oss, hur får jag eller min partner det då? Om jag blir sjuk, vad kan jag vänta mig för ersättning från de försäkringar jag har? Det kan vara svårt att ta upp det här naturligt i vardagen och därför vill vi pusha lite extra för att ta sig tiden att lyfta det här under semestern när det kanske är lite lugnare.

Lika bra koll som partnern

Hanna berättar att hon ofta möter kunder som inte har en aning om vilka konsekvenser deras ekonomiska nuläge skulle få vid arbetslöshet, skilsmässa, sjukdom eller död i familjen.

– Nyligen träffade jag en änka som inte visste att hennes man hade en livförsäkring på 2 miljoner, vilket innebar att hon skulle kunna bo kvar i huset och samtidigt kunna amortera av på deras bolån. Tänk om hon hade vetat det tidigare, det hade förmodligen sparat henne mycket ångest och oro.

Det är också viktigt att båda parter i ett förhållande åtminstone har grundläggande koll på vad som gäller. Här tar Hanna sig själv som exempel.

– Jag är sambo idag och jag tror inte han har lika bra koll som jag har. Nu när jag jobbar med det jag gör känner han nog att saker och ting löser sig eller är uppstyrda bara för att ”Hanna har koll”. Men det är farligt att tänka så.

Även om den ena i förhållandet kanske är mer insatt och intresserad behöver båda ha insyn och förståelse för ens förutsättningar.

– Om inte annat är det ju en stor trygghet att faktiskt veta vad som händer och hur livet kan påverkas vid olika händelser, säger Hanna.

Undvik ekonomisk kalldusch

Att prata ekonomi står kanske inte högst upp på semesterlistan, men det går inte att komma ifrån att det är en bra tid att prata.

– I vardagen är det lätt att man bara kör på. Tiden finns inte och om man ändå pratar ekonomi kanske det är i situationer när något har gått fel eller den ena parten är upprörd. Sådant sätter stämningen redan från start och resultatet blir sällan konstruktivt.

Istället tycker hon att man kan avsätta en tid när båda är inställda på att faktiskt sätta sig ner och ta tag i sina ekonomiska puckar.

– Bestäm att ni sätter er en kväll på altanen eller vid middagsbordet och går igenom era försäkringar, kort, konton, inkomster, utgifter och ert sparande. Kanske till och med rama in det hela med en god middag och något gott att dricka. Titta sen på hur det ser ut idag och om det är något ni skulle vilja ändra på.

Hanna återkommer till tryggheten i och känslan av att ha koll.

– Det är alltid bättre att veta vad som händer och hur det ser ut. För då kan man börja ta tag i saker och ting ifall det behövs, så man inte står där när det stormar i livet och sen kommer den ekonomiska kallduschen på toppen av allt. Så våga ta snacket i sommar.

Preppa för sommarsnacket

Ta sommarsnacket och för in ekonomi på sommarens agenda. Här har vi samlat det mesta du behöver för att se över sparande, försäkringar, juridik och pensioner.